Cosmedic | Husker du å beskytte deg mot solens stråler?

Påsken er like rundt hjørnet, solen begynner å titte frem, og vi her oppe i nord er flinke til å utnytte de soldagene vi får i løpet av året. Men husker vi å beskytte huden? Og gjør vi det godt nok? Produktsjefen for glōtherapeutics, Skin Tech og aesthetic line gir deg en kort og enkel innføring i viktigheten av solbeskyttelse.

 

Solfaktor
Solfaktoren indikerer hvor mye lenger du kan sole deg med krem uten å bli brent.

SPF
Solfaktortallet indikerer nivået av UVB-beskyttelse. UVB-strålene er de som forårsaker solbrenthet, mens solens UVA-stråler er medvirkende til hudkreft og aldring av huden.

Høyt oppe
UV-strålingen er sterkere i høyden. UVB-strålingen tiltar med 4-5 % for hver 300 meter over havet. Beskytt deg ekstra om du oppholder deg i høyden.

Holdbarhet
Solkremer kan holde i to til tre år, men taper kvalitet når de er utsatt for varme. Dessuten bør strengt tatt ikke solkremflasken din holde så lenge – det er nemlig slik at kremen beskytter bedre om du smører rikelig. En håndfull krem bør du beregne dersom du er voksen og skal beskytte hele kroppen. Smører du for tynt, er beskyttelseseffekten lavere enn oppgitt på flasken.

Fysisk vs. kjemisk filter
Solkrem kan ha kjemisk solfilter, som trenger ned i huden og virker ved å absorbere solstrålene. Det finnes også fysiske solfiltre, som for eksempel sinkoksid og titaniumdioksid. Disse legger seg som et beskyttende lag utenpå huden.

 

Medisinbruk
Enkelte medisiner gjør huden mer lysfølsom, noe som også medfører at du kan få ekstra hudproblemer ved soling. Sjekk med legen og les på pakken om du benytter medisiner. Benytter du slike medisiner, bør du ha spesielt god UVA-beskyttelse.

Melablock 30Solkrem over alt
Husk å smøre hele kroppen med solfaktor; glem ikke fotsålene om du går uten sko. Husk ørene og nakken, hodebunnen og leppene. Og hvem har vel ikke fått ildrøde striper i kanten av bikinien eller badeshortsen? Smør deg før du tar på tøyet for lettere å dekke hele kroppen. Smør deg ofte, og alltid etter bading og håndkletørking, eller etter du har svettet mye.

Hvorfor er for mye sol skadelig?
Solen ødelegger hudens bindevev (kollagen og elastin) og starter en betennelsesprosess, som bryter ned hudens immunforsvar. Det dannes frie radikaler, som oksiderer cellene og gjør at de harskner. Prosessen fortsetter også etter at man har solt seg. Hver gang man soler seg, starter prosessen på nytt. Resultatet er at huden blir stadig grovere, stadig mindre elastisk og det dannes rynker. Huden beskytter seg på to måter: Delvis fortykkes den for å hindre strålene ifra å trenge igjennom, og delvis dannes et beskyttende pigment, som gjør huden brun. For mye sol kan gi en varig fortykkelse. Huden blir da garvet og får dype furer.

 

Nyt solen – med god beskyttelse!